Witamy w Siegheilkirchen

animowany
czarna komedia
minut
85'
Wiek
16+
Rok
2021
Prod.
AT DE
Film w ramach festiwalu lub przeglądu
13. Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowany ANIMOCJE 2024
Strona

Małe austriackie miasteczko, lata 60. XX wieku. Syn karczmarzy, znany wszystkim jako Smarkacz, ma dosyć tej dziury. Wszystko jest tu dla niego za małe – serca, umysły, a nawet spodnie. Miasteczkiem rządzą korpulentni bigoci i zagorzali naziści. Żandarm jak zwykle na służbie jest podchmielony, proboszcz to zwykły bandyta, a fryzjer chciałby być nowym Führerem. Smarkacz ma niezaprzeczalny talent do rysowania i bystre oko. Jego rysunkowe karykatury bezbłędnie trafiają w czułe punkty mieszkańców miasteczka i wywołują salwy śmiechu. Satyryczna komedia i zachwycający wizualnie film zainspirowany historią dorastania austriackiego karykaturzysty i grafika Manfreda Deixa. Opowieść o narodzinach talentu i miłości jest hołdem dla zmarłego w 2016 roku artysty. Wszystkie postaci w filmie są ożywionymi pracami Deixa.

Festiwale

Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, Francja;  

Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Giffoni , Włochy;

Festiwal Filmowy w Zurichu, Szwajcaria; 

Sitges FF, Hiszpania; Animest – Bukareszt, 

Rumunia, Warszawski Festiwal Filmowy. 

 

Nagrody

Drugie miejsce podczas Festiwalu Filmowego Future w Wielkiej Brytanii. 

 

o reżyserach:

Markus H. Rosenmüller 

Urodzony w Tegernsee w Bawarii w 1973 r. Markus H. Rosenmüller studiował na Uniwersytecie Telewizji i Filmu w Monachium (HFF München). To tam nakręcił swój film dyplomowy Hotel Deepa w Pune, Indie. Pierwszy film długometrażowy nakręcił w 2006 roku pt. Kto umiera wcześnie? Jest już martwy.  Ta komedia o psotnym chłopcu z górnej Austrii i jego lękach przed czyśćcem przyciągnęła prawie dwa miliony widzów do kin w Niemczech. W 2011 roku Rosenmüller zrealizował Lato w pomarańczowym kolorze, komedię o grupie wielbicieli Bhagwana z Berlina, którzy przeprowadzają się do małej prowincji w Górnej Bawarii. 

Międzynarodowy sukces Rosenmüller odniósł dzięki filmowi fabularnemu pt. Trautmann (2018 The Keeper), gdzie w rolę legendarnego bramkarz Manchesteru City, Berta Trautmanna wcielił się David Kross. Witamy w Siegheilkirchen to jego pierwszy film animowany, który wyreżyserował. 

Filmografia

2003 – Hotel Deepa in Pune, India / Hotel Deepa w Pune, Indie; reżyser (krótkometrażowy) 

2006  – Wer früher stirbt, ist länger tot / Kto umiera wcześnie? Jest już martwy; reżyser (komedia)

2011 – Sommer in Orange / Lato w pomarańczowym kolorze; reżyser (komedia)

2012 – Pension Freiheit / Wolność emerytalna: reżyser (komedia, kryminał) 

2014 – Beste Chance / Najlepsza szansa; reżyser (komedio – dramat) 

2018 – Trautmann, reżyser(biograficzny, dramat) 

2019 – Unheimlich perfekte Freunde / Niesamowicie idealni przyjaciele; reżyser (komedia, familijny) 

2020 – Dreiviertelblut – Weltraumtouristen / Trzy czwarte krwi – kosmiczni turyści; reżyser  (dokumentalny) 

 

Santiago López Jover

Santiago urodził się 28 listopada 1980 roku. Jest reżyserem, animatorem, artystą storyboardowym i kierownikiem animacji z ponad piętnastoletnim stażem w branży. Przez kilka lat pracował jako animator w uznanym irlandzkim studiu Cartoon Salon, pracując  przy produkcjach nominowanych do Oscara takich jak: Sekrety morza czy Późne popołudnie . Pracował również w innych ważnych europejskich studiach, takich jak: Ankama, Boulder Media, Hampa Studio i Arxanima. Hologram dla króla z Tomem Hanksem  oraz  Prorok Rogera Allersa są również godnymi uwagi produkcjami w jego CV. 

Filmografia

2009 – Margerita; , reżyser animacji  (krótkometrażowy) 

2012 – Der Mondmann / Księżycowy człowiek;  animator (animacja, sci – fi) 

2012 – The Prophet / Prorok;  animator (animacja, dramat) 

2014 – Song of the Sea; Sekrety morza;  animator (dramat, animacja) 

2015 – Violet; animator (krótkometrażowy, animacja) 

2019 – A Hologram for the King / Hologram dla króla; animator (komedio – dramat) 

2017 – Late Afternoon / Późne popołudnie; animator (krótkometrażowy, animacja) 

2018 – The Bird and the Whale /  Ptak i Wieloryb; animator postaci (krótkometrażowy)

 

Tytuł oryginalny
Willkommen in Siegheilkirchen
Reżyseria
Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover
Kraj produkcji
Austria Niemcy
Rok Produkcji
2021
Język oryginału
niemiecki
Czas trwania
85' min
Kategoria wiekowa
16+
Repertuar
Rezerwuj
︁
Instagram
︁
Instagram
Używamy cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.

Polityka prywatności

Jak wyłączyć cookies?

Zamknij