Uczelnia artystyczna 1994

animowany
dramat
Komedia
minut
118
Wiek
14+
Rok
2023
Prod.
CN
Film w ramach festiwalu lub przeglądu
13. Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowany ANIMOCJE 2024
Strona
plakat, abstrakcja, pofalowane kolorowe litery
16.04
Tuesday
20:00
Napisy
Program Lojalnościowy
Inne bilety
12 zł. karnet - 130 zł - kup tutaj. *Karnet uprawnia do wejścia na wszystkie wydarzenia biletowane poza warsztatami. Nie uprawniają do wejścia na wydarzenia wymagające zapisów lub odebrania darmowych wejściówek.

Na tle reform otwierających się Chin na świat zachodni, grupa studentów żyje pełną parą stawiają pierwsze kroki w dorosłość, gdzie przeplatają się miłość i przyjaźnie z artystycznymi poszukiwaniami, ideałami i ambicjami. Uwięzieni pomiędzy tradycją a nowoczesnością, muszą teraz wybrać, kim chcą zostać. Filmowiec i malarz Jian Liu łączy stylizowane, nowoczesne ilustracje z pasją do sztuki i życia. Przesycone mrocznym, niecodziennym humorem, przedstawiają nadzieje i artystyczne marzenia całego pokolenia wkraczającego w dorosłość. Ludzie, wydarzenia i style mieszają się z miejskim i zimowym krajobrazem kraju przechodzącego szybkie zmiany.

Festiwale

– Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, Francja;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie, Niemcy;

– Festiwal Filmowy w Sydney, Australia;

– Warszawski Międzynarodowy Festiwal Filmowy, Polska;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w La Roche-sur-Yon, Vendée, Francja;

– Festiwal Filmów Azjatyckich w Nowym Jorku, USA;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tokio, Japonia;

– Międzynarodowy Festiwal w Edynburgu, Szkocja, Wielka Brytania;

– Flamandzki Międzynarodowy Festiwal Filmowy, Gandawa, Belgia;

– Future Film Festival, Wielka Brytania;

 

Jian Liu

Jian Liu ( Chiny, 1969). Specjalizował się w malarstwie chińskim i ukończył Nankiński Instytut Sztuki w 1993 roku. Jego prace z zakresu sztuki nowoczesnej były prezentowane na wystawach w Chinach i za granicą. Pracę nad animacjami rozpoczął w 1995 roku, a w 2007 założył Le-joy Animation Studio. Jego pierwsza pełnometrażowa animacja, „Piercing 1”, zdobyła nagrodę w kategorii Najlepszy  Film Animowany na 4. edycji Asia Pacific Screen Awards oraz  była pokazywana na wielu festiwalach filmowych. W 2017 roku jego pełnometrażowy film animowany „Have A Nice Day” miał premierę w konkursie festiwalu w Berlinie, a następnie był pokazany na ponad 50 festiwalach na świecie. Aktualnie Liu uczy animacji filmowej na Chińskiej Akademii Sztuki. Jego najnowszy film „Art College 1994” miał premierę w konkursie festiwalu w Berlinie 2023.

 

Filmografia

2023 – Uczelnia artystyczna / Art College 1994  – komedio-dramat;

2017-  Miłego dnia / Have a Nice Day – komedia, kryminał;

2011-  Spójrz na tego mężczyznę / Look at This Man  – krótkometrażowy;

2011 – Twarz / Face – krótkometrażowy;

2011 – Chaos & Porządek / Chaos & Order – krótkometrażowy;

2010 – Piercing – kryminał, dramat, animowany;

Tytuł oryginalny
Art College 1994
Reżyseria
Jian Liu
Kraj produkcji
Chiny
Rok Produkcji
2023
Język oryginału
Czas trwania
118 min
Kategoria wiekowa
14+
Repertuar
Rezerwuj
︁
Instagram
︁
Instagram
Używamy cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.

Polityka prywatności

Jak wyłączyć cookies?

Zamknij