Ogłoszenie wyników – Barbary 2024, Slide+ spotkanie z reżyserem

Komedia
western
minut
79
Wiek
16+
Rok
2023
Prod.
US
Film w ramach festiwalu lub przeglądu
13. Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowany ANIMOCJE 2024
Strona
plakat, abstrakcja, pofalowane kolorowe litery
20.04
Saturday
19:30
Napisy
Dla niesłyszących
Program Lojalnościowy
Inne bilety
12 zł; karnet w regularnej cenie - 130 zł - kup tutaj.  *Karnet uprawnia do wejścia na wszystkie wydarzenia biletowane poza warsztatami. Nie uprawniają do wejścia na wydarzenia wymagające zapisów lub odebrania darmowych wejściówek.

Po seansie zapraszamy na spotkanie z reżyserem

 

Co by było, gdyby Clint Eastwood i Mel Brooks zostali rysownikami i zjednoczyli się, aby stworzyć najbardziej zwariowane dzieło? Surrealistyczny muzyczny western? Tak mógłby powstać „Slajd”.

To historia skorumpowanej wioski drwali, Sourdough Creek, rządzony przez dwóch złych braci bliźniaków, Zeke’a i Jeba, których nic innego nie cieszy  poza zabijaniem i chciwością.

Pewnego dnia do miasta przybywa tajemniczy kowboj, niosący tylko swoją gitarę. Dzięki swojej muzyce Slide walczy z śmiercionośnymi bliźniakami.  Zaprzyjaźnia się również z Delilah, która pracuje jako prostytutka w Lucky Buck Bar i chciałby zostać piosenkarką.  Miejsce to jest oczywiście własnością skorumpowanych bliźniaków.

Do walki z bliźniaczymi siłami zła dołącza, lokalna postać przypominająca Wielką Stopę – zwana Hellbug. Całą tę menażerię komplikuje przybycie hollywoodzkiego studia, które chce nakręcić tam swój nowy film fabularny.

Chociaż nie jest to film polityczny, Slide porusza kilka ważnych kwestii takich jak ekologia czy prawo dostępu do broni. Film ten powinien z łatwością zakwalifikować się do Księgi Rekordów Guinnessa za posiadanie największej liczby złych zabójców spośród wszystkich filmów kinowych.

Festiwale

– Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, Francja;

– Warszawski Międzynarodowy Festiwal Filmowy, Warszawa, Polska;

– Niezależny Festiwal Filmów Animowanych w Seulu, Korea Południowa,

– Woodstock Film Festiwal, Bethel, USA;

Nagrody

– Specjalna Nagroda Jury na Slamdance Film Festival, Park City, Utah, USA, 2024;

Bill Plympton

Jest uważany za króla niezależnej animacji i jest pierwszą osobą, która ręcznie narysowała cały animowany film fabularny. Bill przeniósł się do Nowego Jorku z Portland w stanie Oregon w 1968 roku i rozpoczął karierę od tworzenia kreskówek dla takich publikacji jak New York Times, National Lampoon, Playboy i Screw. W 1987 roku był nominowany do Oscara za krótkometrażowy film animowany „Your Face”. W 2005 roku otrzymał kolejną nominację do Oscara za krótkometrażowy „Guard Dog”. „Push Comes to Shove” zdobył nagrodę Prix du Jury w Cannes w 1991 roku, a w 2001 kolejny film krótkometrażowy „Eat” zdobył główną nagrodę Tygodnia Krytyki w Cannes. Po wyprodukowaniu wielu filmów krótkometrażowych, które pojawiły się w MTV oraz Spike i Mike’s, zwrócił się w kierunku filmów fabularnych. Od 1991 roku nakręcił jedenaście filmów fabularnych. Osiem z nich: “Tune”,  “Mondo Plympton”, “Poślubiłem dziwną osobę”, “Mutanci z kosmosu”, “Hair High”, “Idioci i Anioły”, “Zdrada” i “Zemstopomsta” to filmy animowane. Bill Plympton współpracował także z Madonną, Kanye Westem i Weirdem Al Yankoviciem w wielu teledyskach i projektach książkowych, a także tworzył wiele reklam na zamówienie Geico, Trivial Pursuit, Ford, Nike i Taco Bell. W 2006 roku otrzymał nagrodę Winsor McCay za całokształt twórczości przyznaną przez Annie Awards.

Wybrana filmografia: 

2023 – Slide – komedia, western

2016 – Zemstopomsta / Revengeance – komedia, akcja;

2016 – Szaleństwo Hitlera / Hitler’s Folly – komedia;

2013 – Zdrada / Cheatin’ – komedia, dramat;

2008 – Idioci i Anioły / Idiots and Angels – komedia, dramat;

2004 – Hair High – horror, komedia;

2001 – Mutanci z kosmosu / Mutant Aliens – komedia, sci – fi;

1998 – General Chaos: Uncensored Animation / animacja;

1997 – Poślubiłem dziwną osobę / I Married a Strange Person! – komedia, dramat;

1997 – Mondo Plympton – biograficzny, historyczny;

1995 – Guns on the Clackamas: A Documentary – komedia;

1992 – Melodia/ The Tune – komedia;

Tytuł oryginalny
Reżyseria
Bill Plympton
Kraj produkcji
Stany Zjednoczone
Rok Produkcji
2023
Język oryginału
angielski
Czas trwania
79 min
Kategoria wiekowa
16+
Repertuar
Rezerwuj
︁
Instagram
︁
Instagram
Używamy cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.

Polityka prywatności

Jak wyłączyć cookies?

Zamknij