Przeprawa

animowany
minut
84'
Wiek
16+
Rok
2021
Prod.
FR DE CZ
Film w ramach festiwalu lub przeglądu
13. Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowany ANIMOCJE 2024
Strona

Mała wioska splądrowana w ciemności, rodzina zmuszona do ucieczki. Dwoje najstarszych dzieci, Kyona i Adriel, szybko zostają oddzielone od rodziców i samotnie stają na drodze wygnania. Wyruszają w heroiczną podróż, która prowadzi ich od dzieciństwa do młodości w poszukiwaniu  nadziei na znalezienie schronienia i rodziny. Przemierzając kontynent rozdarty wojną i prześladowaniami migrantów, to odważne rodzeństwo przeżywa niesamowite wyzwania, zanim dotrze w końcu do nowego, wolnego  świata. Malowana na szkle animacja, która zdobyła wyróżnienie na Annecy International Animated Film Festival 2021. 

Festiwale 

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych w Annecy – najlepsza animacja pełnometrażowa

2021 Festiwal Filmowy Golden Orange w Antalyi, Turcja- nominacja w kategorii najlepszy film 

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea – nagroda publiczności za najlepszy film

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea – Grand Prize Winner – International Competition – Feature Film

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bucheon, Korea – Special Award Winner – Seowan University President’s Diversity Prize

2021 Festiwal du nouveau cinéma, Montreal, Kanada – nagroda publiczności za najlepszy film w konkursie międzynarodowym

2021 Festival du nouveau cinéma, Montreal, Kanada – nagroda Innovation Award za najlepszy film

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Haifie, Izrael – nominacja w kategorii najlepszy debiut filmowy

2021 MIędzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych i Animowanych w Lipsku, Niemcy – nominacja do nagrody publiczności za najlepszy dokument

2021 MIędzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych i Animowanych w Lipsku, Niemcy – nominacja do nagrody Gedanken-Aufschluss za najlepszy film

2021 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastián, Hiszpania – nominacja do nagrody Zabaltegi-Tabakalera 

2021 Festiwal Filmowy w Turynie, Włochy – zwycięzca nagrody Achille Valdata 

2021 Festiwal Filmowy w Turynie, Włochy – nominacja do nagrody miasta Torino za najlepszy film pełnometrażowy

2021 Warszawski Festiwal Filmowy, Warszawa, Polska – Udział w Konkursie Wolny Duch

2022 Miedzynarodowy Festiwal Towarzystwa Kinematologiczngo ICS – zwycięstwo w kategorii najlpeszy film animowany

2022 Nagrody Lumiere, Paryż, Francja – Lumiere Award Nominee – Best Animated Film (Meilleur film d’animation)

2022 Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs, Stany Zjednoczone – nominacja do nagrody Young Cineastes 

2022 Cezary, Paryż, Francja – nominacja do nagrody za najlepszy film animowany 

 

o reżyserze 

Florence Miailhe (Francja)  

Urodzona w 1956 roku Florence jest absolwentką Arts Décoratifs w Paryżu. W 1991 roku wyreżyserowała swój pierwszy film krótkometrażowy Hammam. Jej liczne krótkometrażowe filmy animowane, wykonane specjalną techniką malowania na szkle, były wielokrotnie nagradzanie na festiwalach we Francji i na świecie. Za film Au premier dimanche d’aout otrzymała Cezara za najlepszy film krótkometrażowy w 2002 roku. Conte de quartier otrzymał Specjalne Wyróżnienie jury na festiwalu w Cannes w 2006 roku. W 2015 roku została wyróżniona Kryształem Honoru Festiwalu Annecy za całokształt twórczości. Pracowała jako nauczycielka w różnych szkołach animacji: Gobeliny, ENSAD, Poudrière. Większość jej filmów powstała przy współpracy z pisarką Marie Desplechin. La traversée,  jej pierwszy pełnometrażowy film animowany, nad którym pracowała 10 lat, otrzymał wyróżnienie na festiwalu Annecy 2021.

 

Filmografia

 

2021 La traversée / Przeprawa, reżyserka (pełnometrażowy)

1991 – Hammam; reżyserka (krótkometrażowy)

1995 – Shéhérazade; reżyserka (krótkometrażowy) 

1996 – Histoire d’un prince devenu borgne et mendiant; reżyserka (krótkometrażowy)

2002 – Au premier dimanche d’aout; reżyserka (krótkometrażowy)

2003 – Les oiseaux blancs, les oiseaux noirs; reżyserka (krótkometrażowy) 

2006 –  Conte de quartier / Opowieść o dzielnicy; reżyserka (krótkometrażowy)  

2008 – Matieres a rever; reżyserka (krótkometrażowy)  

2013 – Méandres; reżyserka (krótkometrażowy)  

2013 –  Actéon;  reżyserka (krótkometrażowy)  

2013 Actéon, director (short)

Tytuł oryginalny
La traversée
Reżyseria
Florence Miailhe
Kraj produkcji
Francja Niemcy Czechy
Rok Produkcji
2021
Język oryginału
francuski
Czas trwania
84' min
Kategoria wiekowa
16+
Repertuar
Rezerwuj
︁
Instagram
︁
Instagram
Używamy cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.

Polityka prywatności

Jak wyłączyć cookies?

Zamknij