Niebo z białego plastiku (seans z audiodeskrypcją)

animowany
dramat
romans
sci-fi
minut
110
Wiek
14+
Rok
2023
Prod.
HU SK
Film w ramach festiwalu lub przeglądu
13. Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowany ANIMOCJE 2024
Strona
plakat, abstrakcja, pofalowane kolorowe litery
18.04
Thursday
20:00
Audiodeskrypcja
Napisy
Dla niesłyszących
Program Lojalnościowy
Inne bilety
12 zł; karnet w regularnej cenie - 130 zł - kup tutaj.  *Karnet uprawnia do wejścia na wszystkie wydarzenia biletowane poza warsztatami. Nie uprawniają do wejścia na wydarzenia wymagające zapisów lub odebrania darmowych wejściówek.

Seans z audiodeskrypcją przy użyciu aplikacji AudioMovie.
Więcej o aplikacji TUTAJ.

Rok 2123. W obliczu malejących zasobów ludzkość może tylko przetrwać poprzez kompromis: w wieku 50 lat każdy obywatel ma społeczny obowiązek zamienić się w drzewo. Kiedy Stefan odkrywa, że jego ukochana żona Nora zrobiła to dobrowolnie, zgłaszając się do oddania własnego ciała przedwcześnie, wyrusza w podróż pełną przygód podróż, aby ocalić ją za wszelką cenę.

Festiwale

– Festiwal Filmów Animowanych w Annecy, Francja;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie, Niemcy;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pekinie, Chiny;

– Bard College w Berlinie, Niemcy;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy Emden-Norderney, Emden-Norderney, Niemcy;

– Festiwal Filmów Śródziemnomorskich w Splicie, Chorwacja;

– Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych ANIMATOR, Poznań, Polska;

– Międzynarodowy Festiwal Filmów Fantastycznych w Neuchatel, Szwajcaria;

– Tydzień animacji w Chinach, Pekin, Chiny;

– Festiwal Filmowy w Sarajewie, Bośnia I Hercegowina;

– Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych Fantoche, Baden, Szwajcaria;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie, Izrael;

– Kino węgierskie Filmtett w Rumunii, Kluż-Napoka, Rumunia;

– CinEast – Festiwal Filmów Europy Środkowo-Wschodniej, Luksemburg,

– Festiwal Filmowy w Filadelfii, USA;

– Festiwal Nowej Fali Nauki, Nowy Jork, USA;

– Festiwal Filmowy Jio Mami w Bombaju, Mumbai w Indiach;

– Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Leeds, Wielka Brytania;

– TAIFAS – Festiwal Filmu, Sztuki i Kultury Bałkańskiej, Timisoara, Rumunia;

– Animafest Gdańsk – Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych, Gdańsk, Polska;

– Dni Filmów Wschodnioeuropejskich, Drezno, Niemcy;

– Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges, Hiszpania;

– Międzynarodowy Festiwal Filmów Fantastycznych w Neuchâtel, Szwajcaria;

– Międzynarodowy Festiwal Animacji w Ottawie, Kanada;

– Festiwal Filmowy w Turynie, Włochy;

Nagrody 

– Wyróżnienie na  Światowym Festiwalu Filmów Animowanych ANIMAFEST ZAGRZEB, Chorwacja 2023

– Najlepszy Film Fabularny na Festiwalu Filmów Animowanych w Kecskemét, Węgry, 2023;

– Srebrny Méliès na Europejskim Festiwalu Filmów Fantastycznych w Strasburgu, Francja, 2023;

– Nagroda kreatywna SK Telekom AI na Międzynarodowym Festiwalu w Bucheon, 2023, Korea Południowa.

Tibor Bánóczki i Sarolta Szabó

Sarolta Szabó (1975, Budapeszt, Węgry) i Tibor Bánóczki (1977, Sárospatak, Węgry) to węgierski duet filmowców znany z przedstawiania w swoich filmach nieco tajemniczych i często dziwacznych światów. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Sztuki i Projektowania Moholy-Nagy (Budapeszt, Węgry) Sarolta kontynuowała naukę w Royal College of Art and Tibor w National Film and Television School (Wielka Brytania). Tutaj rozpoczęli swoją artystyczną współpracę, koncentrując się na filmach animowanych.

W 2010 roku przenieśli się do Francji, gdzie nakręcili dwa animowane filmy krótkometrażowe Les Conquérants i Leftover, które zostały pokazywane na licznych festiwalach m.in Sundance, Clermont-Ferrand. Obydwa filmy znalazły się na krótkiej liście do Nagrody Cezara.

Obecnie mieszkają i pracują na Węgrzech. White Plastic Sky to ich pierwszy długometrażowy film animowany.

 

Filmografia

Tibor Bánóczki (jako reżyser i scenarzysta)

2014 – Leftover – krótkometrażowy, animowany,  dramat  15’ (współreżyseria z Sarolt Szabó)

2011 – Les Conquérants –  krótkometrażowy, animowany  15’ (współreżyseria z Sarolt Szabó)

2009 – Sleep – animowany teledysk, 4’ (współreżyseria z Sarolt Szabó)

2008 – The Clap Dudes –  animowany, muzyczny, telewizyjny , 26’ (współautor z Sarolt Szabó)

2007 –  Milk Teeth – animowany, krótkometrażowy 12’

2002 – The Youth is Reassuring –  komedia 76’

2001 – Dead Water – animowany, krótkometrażowy 6’

 

Sarolta Szabó (jako reżyserka i scenarzystka)

2014 – Leftover – krótkometrażowy, animowany,  dramat  15’ (współreżyseria z Tibor Bánóczki)

2011 – Les Conquérants –  krótkometrażowy, animowany  15’ (współreżyseria z Tibor Bánóczki)

2009 – Sleep – animowany teledysk, 4’ (współreżyseria z Tibor Bánóczki)

2008 – The Clap Dudes –  animowany, muzyczny, telewizyjny , 26’ (współautorka z Tibor Bánóczki)

Tytuł oryginalny
Reżyseria
Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó
Kraj produkcji
Węgry Słowacja
Rok Produkcji
2023
Język oryginału
Czas trwania
110 min
Kategoria wiekowa
14+
Repertuar
Rezerwuj
︁
Instagram
︁
Instagram
Używamy cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.

Polityka prywatności

Jak wyłączyć cookies?

Zamknij